Majoritatea femeilor ce opteaza pentru interventia de augmentare mamara doresc sa isi imbunatateasca imaginea corporala, iar o data cu aceasta si increderea de sine.

Augmentarea cu implant mamar poate fi o optiune atat in cazul reconstructiilor dupa mastectomie, asimetriilor mamare sau pentru obtinerea unui san armonios dupa alaptare/pierderea in greutate.

Implantele mamare sunt disponibile in diferite marimi, forme si texturi, acestea sunt alese dupa o discutie detaliata privind dorintele si diverse aspecte anatomice ale corpului dumneavoastra (inaltime, forma toracelui, dimesiunea toracelui etc).

Optarea pentru aceasta interventie este una personala si sunteti o posibila candidate daca:

  • Aveti sanii asimetrici;
  • Credeti ca sanii dumneavoastra sunt prea mici si in dizarmonie cu restul corpului;
  • Sanii dumneavoastra nu mai au forma si dimensiunea initiala, consecutive alaptarii sau pierderii in greutate;
  • Aveti o malformatie congenitala;
  • Vreti sa imbunatati modul in care va simtiti.

Investigatii pre-operatorii

Preoperator sunt necesare investigatii pentru a determina starea dumneavoastra de sanatate si includ:

  • ecografie mamara si mentionarea scorului BIRADS
  • analize sangvine (hemograma, coagulograma, AST, ALT, Colesterol, Trigliceride, Uree, Creatinina, Glicemie etc)
  • Electrocardiograma (EKG), pentru monitorizarea functiei cardiace.

Investigatiile paraclinice pot varia in functie de patologiile asociate  care vor fi discutate in cadrul consultului. Consultatia este obligatorie si are rolul de a intelege nemultumirile si asteptarile dumneavoastra, probleme de sanatate asociate, precum si, stabilirea masuratorilor sanilor.

 

Pregatirea pentru interventia de augmentare mamara:

 

Daca fumati, ar fi indicat sa va opriti cu 2 saptamani inainte. Fumatul interfera cu procesul de vindecare si modelarea a cicatricii.

Anumite medicamente (antiinflamatoarele, anticoagulantele, antiagregantele) pot creste riscul de sangerare, astfel ca, oprirea lor se va face dupa un consult cu medical ce va prescis aceste medicamente pe termen lung.

Cu o zi inainte de interventie veti lua 3 granule de Arnica CH200 si veti continua administrarea lor inca 2 saptamani postoperator (3 granule/zi).

Cu o seara inainte de interventie va veti face un dus (corp+par), va veti odihni!

Dupa ora 00:00 nu veti manca si nu veti bea nimic. In cazul in care interventia este programata dupa amiaza, nu veti consuma alimente si lichide cu cel putin 8 ore inainte de interventie.

In ziua interventiei nu veti purta lentine de contact, unghii false/oja, agrafe, machiaj – toate acestea pot masca semne necesare urmaririi functiilor dumneavoastra vitale intraoperator si pot interfera cu unele manevre din timpul intubarii si detubarii.

Veti ajunge la clinica purtand haine lejere, confortabile, care pot fi usor de imbracat dupa interventie. Este de preferat ca hainele sa aibe nasturi sau fermoar, pentru a nu fi necesarea ridicarea bratelor  pentru imbracare.

 

Interventia chirurgicala

 

Aceasta se desfasoara sub anestezie generala, iar durata interventiei variaza in functie de tehnica folosita, de pozitia implantului si de anatomia dumneavoastra.

Inciziile pentru plasarea implantului pot fi: inframamara, periareolara sau transaxilara. Fiecare incizie are avantaje si dezavantaje, ce vor fi discutate in detaliu in momentul consultului.

Cea mai folosita incizie este cea inframamara. Locul incizie se determina impreuna cu chirurgul estetician in functie de aspectul si forma sanului, precum si de asocierea altor procedee chirurgicale la nivelul sanului (reductie, mastopexie).

Unul dintre cei mai importanti factori in obtinerea unei augmentari de success, este plasarea implantului. Aceasta se poate face subglandular (intre glanda mamara si muschiul pectoral) sau subpectoral (total sau partial sub muschiul mare pectoral).

Pozitionarea subglandulara reduce timpul interventiei chirurgicale si cel de recuperare. Poate fi mai putin dureros decat plasarea subpectorala si se poate reinterveni mai usor in cazul unei viitoare operatii. Implantul suglandular poate fi mai usor simtit la palpare decat cel submuscular.

Implantul pozitionat submuscular poate avea drept consecinte o recuperare mai lunga si mai dureroasa decat implantul subglandular. Are un risc mai scazut de contractie capsulara si poate oferi acces mai usor catre obtinerea de imagini mamografice.

Locul implantului depinde de tipul acestuia, gradul de marire dorit, conformatia corporala si recomandarile chirurgului.

Inciziile vor fi suturate cu fire plasate sub piele, ceea ce nu va necesita indepartarea lor. In primele luni cicatricea formata va fi roz, cu timpul aceasta se va deschide la culoare.

Maturarea cicatricei se face la un an de la interventie, cand ar trebui sa fie sidefie si putin mai deschisa decat culoarea normala a tegumentului vecin. Cicatrizarea poate fi ghidata spre obtinerea unui aspect cat mai estetic prin folosirea gelurilor cicatricante care va vor fi prescrise la externare.

 

Recomandari post-operatorii

 

  • Primele 3-5 zile sunt cele mai neplacute, atunci cand este atins un maxim al inflamatiei, manifestata prin edem si durere;
  • Urmati tratamentul medicamentos: antibiotic, AINS, protector gastric;
  • Veti purta o bustiere 24/24 de ore in primele 3 saptamani, apoi 12h /zi in urmatoarele 2 saptamani;
  • Toaleta inciziilor. Veti aplica peste steri-strip (adezivi chirurgicali) la 2-3 zile betadina;
  • Nu trebuie sa stati numai in pat, ci sa va miscati prin casa in primele zile postoperatorii, pana va reluati activitatea la locul de munca;
  • Puteti sa faceti dus imediat cum ajungeti acasa, fara a freca steri-strip-urile cu burete/luja. Nu va aplicati creme sau lotiuni uleioase peste steri-strip;
  • Nu este indicat  sa conduceti masina in prima saptamana;
  • NU EXISTA FIRE, astfel ca la 2 saptamani, vi se vor indeparta doar niste plasturi pusi peste incizie;
  • Trebuie sa evitati  orice efort fizic în primele 2 sapt, care v-ar putea determina cresterea pulsului si in consecinta cresterea riscului de sangerare;
  • In primele 6 saptamani nu trebuie sa ridicati cu o mana mai mult de 4 kg;
  • 75% dintre paciente isi reiau in primele 2-3 zile, majoritatea activitatilor;
  • Dupa 1 saptamana de la operatie, 99% dintre paciente se reintorc la servici;
  • Nu aveti voie sa faceti miscari rapide, bruste su repetitive cu membrele superioare timp de 6 saptamani dupa operatie;
  • Aveti voie sa mergeti la sala de fitness dupa 3 saptamani postoperatorii, insa nu aveti voie sa faceti exercitii folosind bratele sau muschii pectoral. Este obligatoriu sa purtati bustiera cand faceti sport;
  • In primul an trebuie sa evitati expunerea cicatricilor la radiatii UV (soare/solar), existant riscul hipertigmentarii acestora;
  • Este contraindicate in primele 3 luni purtarea sutienului cu push-up sau sarma;
  • Este contraindicate in primele 3 luni sa dormiti pe burta;
  • Este contraindicate fumatul timp de 2 saptamani postoperatorii, pana cand se indeparteaza steri-strip-urile;
  • Vanataile si tumefierea sanilor sunt normale postoperator, se va aplica crema cu Arica la nivelul tegumentului (fara a se aplica pe incizii);
  • Consult periodic la 2 – 4 – 6 saptamani, 3 luni , 6 luni, 1 an si apoi o data/an postoperator.

Corpul fiecarei femei este unic si etapele de recuperare pot varia, cu toate acestea, in medie la 6 saptamani de la operatie ar trebui sa va puteti reintoarce la vechile dumneavoastra obiceiuri.

 

Ce implant sa aleg?