Chistul sebaceu

Glanda sebacee este situate la nivelul pielii si este responsabila de secretia uleioasa prezenta adesea pe tegument.

Chistul sebaceu apare in urma blocarii canalului de excretie al glandei, determinand acumularea unei secretii cu aspect “branzos”, urat mirositoare. Traumatismele usoare la nivelul pielii pot de asemena determina aparitia de chiste sebacee. Prezenta chistelor sebacee poate fi si o mostenire de familie. Cele mai frecvente zone sunt cele situate la nivelul capului, spatelui sau torace anterior.

 

Simptome

 

  • Formatiune situate sub piele care poate avea dimensiuni mici pentru multi ani, sau poate creste rapid
  • Initial poate fi nedureros, ulterior prin inflamare devine dureros
  • Piele din jur poate fi rosie si calda
  • Se poate fistuliza, cu evacuarea unui continut gri-albicio, dens si urat mirositor

 

Tratament

 

Majoritatea chistelor sebacee dispar de la sine, insa cand avem un chist sebaceu inflamat, tratamentul este doar unul medicamentos (antiinflamatoare, antibiotic), cu regresia simptomelor.

Intr-o faza mai avansata, cand chistul a colectat, este necesara evacuarea acestuia printr-o simpla incizie efectuata in punctual de maxima fluctuenta a acestuia.

In cazul persoanelor cu acnee, chistul poate fi prevenit print tratarea cauzei (a acneei).

Este necesara o discutie detaliata legat de problemele dumneavoastra de sanatate, pentru a se putea stabili un diagnostic corect si a se face un diagnostic diferential cu alte patologii (melanom abcedat, sinus cutanata odontogenic, chist epidermoid, chist pilar, abces cutanat, lipom infectat, carcinoma cutanat etc.)

 

La ce sa ma astept in cazul unei interventii chirurgicale?

 

Interventia se realizeaza sub anestezie locala si consta in extragerea chistului (continutul si membrana inconjuratoare). Este necesar un lavaj abundent cu solutii antiseptice, urmat de inchiderea prin sutura a inciziei. Tipul de sutura se va stabili in functie de gradul de inflamatie, aspectul continutului chistului si zona acestuia. Daca existe aspect macroscopice ale chistului extras, ce tradeaza simptomele de la venire, acesta se va trimite la examen anatomo-patologic pentru un diagnostic de certitudine.

Post-operator veti avea medicatie antiinfamatoare si antibiotica (in functie de simptomele de prezentare).

Recuperarea este imediata si se adapteaza zonei din care s-a excizat chistul sebaceu (fata/spate/torace anterior etc).

Dupa vindecarea inciziei se recomanda folosirea cremelor cicatrizante pentru modelarea cicatricii si creme cu factor de protectie solara pentru a prevenii hiperpigmentarea cicatricii.