In urma caror interventi amanam zborul cu avionul?

Gasiti intreg articolul pe site-ul www.gazzetamedicala.ro.

Zborul cu avionul este adesea necesar, fie că este vorba despre călătorii în interes de serviciu sau despre relaxare.

Există, însă, anumite intervenții estetice care sunt asociate cu diverse riscuri, atunci când zborul se realizează imediat, postoperator.

„În cazul augmentării sau reducției mamare, mastopexiei, abdominoplastiei, liftingului facial/cervical/coapse, activitățile noastre firești, asociate cu mersul în pas alert sau alergat, ridicarea sau tragerea unor bagaje voluminoase, pot duce la creșterea tensiunii arteriale și, implicit, la sângerare”, spune dr. Cristina Berbecar-Zeca, medic în cadrul Clinicii Zetta.

Astfel, pacientul se expune riscului de a face un hematom – o punguță de sânge situată în profunzime.

De asemenea, în timpul zborului cu avionul, pasagerul tinde sa fie mai deshidratat și, ca atare, poate experimenta ușoare senzații de amețeală care pot duce la lipotimie, în cazul în care acesta se ridică brusc sau face efort susținut. Totodată, menținerea unei poziții fixe ale corpului pe o perioada îndelungată de timp poate crește riscul de tromboză venoasă profundă, aspect care poate avea drept rezultat durere sau umflături ale picioarelor.

Recomandarea dr. Cristina Berbecar-Zeca este de a vă programa următoarea vacanță peste hotare la cel puțin o săptămână după ce ați avut vreo intervenție chirugicală.