Lipomatoza

Ce reprezinta lipomatoza?

 

Afectiune sistemica a tesuturilor moi, caracterizata prin depunerea de tesut adipos in exces, incapsulat sau bine delimitat, cu localizari simetrice subcutanate (lipoame sub piele)  la nivelul gatului, bratelor, trunchiului. Lipomatoza reprezinta o problema beninga si des intalnita in randul adultilor (30-70 de ani, preponderent in zona de clima mediteraneeana). 

Cauzele lipomatozei simetrice sau difuze, cu multiple lipoame localizate in diferite zone ale corpului graviteaza in jurul componentei familiale, genetice, cu transmitere autozomal dominanta (daca unul din parinti are mutatia genetica sunt >50% sanse de transmitere) sau mitocondriala (prin ADN mitocondrial de la mama la copil). S-au descoperit multiple gene  modificate in familiile cu lipomatoza, gene implicate in metabolismul lipidelor si in depozitul acestora in exces (MT-TK gene, isoprotein IC de pe cromozomul 12, PTEN gene).

Cauzele nongenetice de aparitie a lipoamelor pot fi, de asemenea: consumul de alcool, variatiile mari de greutate cu slabire imediata si fortata, injectii cu steroizi, tulburari de metabolism.

 

Ce riscuri prezinta un lipom (sau mai multe) ?

 

Semnele si simptomele unui lipom (sau lipomatozei difuze) variaza de la persoana la persoana. Sunt cazuri in care dezvoltarea unui lipom in dimensiuni este foarte rapida, in cateva luni, in altele dureaza ani.

In functie de dimensiunea acestora pot crea un aspect inestetic, diform, al siluetei si conturului membrelor sau pot leza functional prin: durere sau pierderea sensibilitatii prin compresii nervoase, imposibilitatea miscarii gatului, neuropatie periferica, daca se dezvolta in canalul medular, tulburari neurologice, probleme de somn cu apnee in somn, hipertensiune, diabet, boli tiroidiene sau hepatice, daca se acumuleaza in organele interne.

De regula lipoamele sunt benigne; sunt totusi cazuri extraordinare in care acestea se pot transforma, de-a lungul timpului in tumori maligne.

 

Sfaturi inaintea operatiei

 

Se vor realiza analizele uzuale preoperator: EKG, hemoleucograma, biochimie si teste de coagulare, iar daca aveti si alte probleme, se vor realiza consulturi de specialitate suplimentare (cardiologie, neurologie, etc), iar pentru vizualizarea profunda a lipomatozei se poate realiza o ecografie de parti moi (cu sau fara ecografie Doppler)

Se va realiza o igiena locala adecvata si se indeparta parul in zona cu lipomatoza (exceptie face scalpul),  iar in functie de dimensiunile lipoamelor si numarul acestora pacientul isi va lua concediu atat pentru ziua interventiei cat si cateva zile postoperator.

 

Cum tratam lipoamele/lipomatoza?

 

  • lipoaspiratie/liposuctie coroborata cu abstinenta de la consumul de alcool si urmarea unui tratament medicamentos pentru tulburarile metabolice. 

Riscul de recidiva este mai mare in cadrul liposuctiei, unde nu se poate indeparta intregul lipom, dar cicatricea este punctiforma (la locul de insertie a canulei) .  

  • chirurgical, prin incizie, cu disectia atenta, minutioasa, si excizia lipoamelor si a capsulei aderente, cu prezervarea si eliberarea eventualelor structuri nervoase sau vasculare printre care s-au dezvoltat acestea, cu eventuala excizie a tegumentelor ramase in exces (datorita cresterii lente tumorale). Inchiderea operatiei se va realiza prin sutura directa sau plastii tegumentare.

Recuperarea postoperatorie variaza in functie de dimensiunile lipoamelor, localizarea acestora si de tipul de anestezie realizata (locala, iv, generala, etc).