Mamelonul ombilicat

Reprezinta lipsa de proiectie a mamelonului care poate fi:

  • congenitala,
  • aparuta o data cu inaintarea in varsta,
  • determinata de ectazia de duct mamar, boala Paget, carcinomul mamar, mastita etc.

In cazul unei afectiuni tumorale sau infectioase a sanului, este obligatoriu consultul unui medic ginecolog.

Statistic apx. 10 % dintre femei au un mamelon ombilicat, fara nici o alta boala a sanului asociata.

Cauzele benigne ale lipsei de proiectie pot fi congenitale , atunci cand exista o lipsa de dezvoltare a mamelonului din timpul vietii intrauterine sau atunci cand apare progresiv in viata adulta. Ea se datoreaza fibrozarii ductelor lactifere ce fac legatura intre glanda mamara si exterior.

Desi exista o varietate foarte mare intre forma, culoarea, proiectia  si dimensiunea mamelonului, statistic acesta are in medie a proiectie de 0.9 cm.

 

Tratamentul chirurgical

In functie de modul in care mamelonul se poate eversa/nu, aceasta afectiune prezinta 3 grade de afectare ce stabilesc si tratamentul chirurgical.

Interventia chirurgicala consta in eliberarea percutana a acestor fibroze si pozitionarea unui peercing pentru a mentine proiectia mamelonului.  Procedeul se desfasoara cu anestezie locala, fara incizii, iar recuperarea este imediata. Piercing-ul trebuie mentinut pentru minim 6 saptamani si este necesara toaletare zonei cu solutii antiseptice.

In cazuri mai complicate, cand eliberarea mamelonului nu se poate realiza doar prin sectionarea percutana a fibrozelor, se va reface proiectia acestuia folosind diferse tehnici de plastie locala (lambouri). In acest caz, interventia se desfasoara in sala de operatii, cu anestezi locala, sedare sau anestezie generala.

Nu exista nici o tehnica chirurgicala, universal valabila. Fiecare individ este diferit, iar tratamentul se persoanlizeaza in functie de gradul de retractie.

Mai pot alapta dupa aceasta interventie?

In timpul interventiei de sectionare a benzilor fibrotice (situate imediat sub mamelon), este imposibil sa diferentiez aceste benzi de ductele lactifere normale. In timpul procedurii, unele dintre ducte sunt sectionate, iar vindecarea lor nu restabileste conexiunile dintre capete. Acest lucru poate interfera in viitor cu alaptatul.

In cazul in care planificati o sarcina si alaptarea copilului, este de preferat sa amanati interventia pana la terminarea procesului de alaptare. Uneori in timpul sarcinii si dupa nastere, din cauza maririi in volum a sanilor, mamelonul isi poate recapata protectia.

 

Recuperarea

In general este rapida. Atunci cand corectia se realizeaza doar prin pozitionarea piercing-ului pentru mentinerea proiectiei, reluarea activitatilor se poate realiza imediat dupa interventie. Este necesara toaletarea zilnica cu solutii antiseptice a mamelonului/mameloanelor si aplicarea unui pansament steril. Purtati un sutien lejer/bustiera, care sa nu va comprime peercing-ul. Puteti face dus in seara interventiei.

Pentru interventia realizata cu lambouri locale, atunci cand exista fire de sutura, atentia pe care trebuie sa o acordati recuperarii si ingrijirii este mai mare. Toaletarea si pansarea locala este foarte importanta, precum si un mic repaus din activitatile fizice intense (aerobic, fitness). Reluarea activitatilor se poate face de a-2-a zi. Discomfortul local este mai mare in cazul acestei interventii, astfel ca vi se vor prescrie calmante.