Papiloamele cutanate

Ce sunt papiloamele?

Papiloamele cutanate reprezinta formatiuni tumorale benigne, pediculate (cu o baza mica de implantare) de culoarea pielii sau hiperpigmentate, putand fi localizate in orice zona a corpului, cu precadere la nivelul regiunii cervicale (gatului), in pliurile de flexie, la nivelul toracelui superior si axilei.

Pot fi localizate si la nivelul mucoasei genitale, orale, cat si a tubului digestiv, pentru care, in functie de agentul cauzal si evolutia tumorala, este imperativ tratamentul chirurgical si supravegherea postoperatorie.

Papiloamele sunt deseori cunoscute sub denumirea de nevi (negi in comunitatea rurala) sau veruci, iar pe langa discomfortul estetic, in functie de localizare, pot cauza si o simptomatologie iritativa.

Cauzele aparitiei papiloamelor

Incidenta aparitiei papiloamelor cutanate creste odata cu varsta (fiind mai frecvent intalnite la adulti), in trecut necunoscandu-se un factor cauzal specific.

In prezent este cunoscuta infectia acuta sau cronica cu tulpini ale virusului HPV (de obicei tulpini cu risc scazut-care determina aparitia formatiunilor tumorale benigne). In 2008 virusologul german Harald zur Hausen a primit premiul Nobel in Medicina si Fiziologie pentru descoperirea unor tulpini de HPVHuman Papilloma Virus- (6, 18, 31,33, 35, 39, 45, 51,52, 56, 58, 59, 68, 73, 82) de risc inalt pentru cancerul de col uterin.

Din aceste considerente aparitia unor papiloame la nivelul mucoasei vaginale, a laringelui sau conjunctivelor trebuie investigata amanuntit si in timp util.

In evolutia lor, papiloamele pot duce catre leziuni precanceroase si ulterior catre malignizare. fiind  necesaride aproximativ 10-30 de ani.

 

 

 

Simptomele asociate  pot varia in functie de localizare si dimensiuni de la inexistente, pana la deficit estetic . AStfel ca nu va puteti imbraca haine pe corp pentru ca va jeneaza sau nu puteti realiza  apropierea bratului de trunchi. Daca acestea sufera traumatisme minore se pot inflama sau chiar rupe, declansand durere, sangerare, sau evolutie cu proliferare celulara si crestere tumorala.

 

 

Tratamentul se concentreaza pe doua mari directii:

 

  • Nonchirurgical, atunci cand papiloamele cutanate sunt mici si indepartarea lor nu cauzeaza un defect cutanat extins – prin solutii cutanate disponibile in farmacii recomandate de medicii dermatologi sau chirurgii plasticieni, electrocauterizare sau crioterapie (ambele reprezinta tratarea termica a leziunilor prin ardere sau inghetare). Excizia lor se mai poate realiza si cu  laser-ul (prin folosirea unei energii luminoase ridicate aplicate pe formatiune),
  • Chirurgical- prin excizie cu bisturiul in cazul papiloamelor cu dimensiunilor mari. Reparare cutanata se face prin sutura directa, lambouri locale sau alte plastii pe care chirurgul plastician considera ca le poate realiza, pentru un aspect estetic dezirabil.

Este recomandat consultul unui medic de specialitate inainte de tratarea “acasa- din proprie initiativa” a acestor formatiuni, pentru ca papiloamele cutanate- desi au un aspect caracteristic. pot arata uneori precum alte formatiuni tumorale de alta cauza, iar diagnosticul diferential poate fi realizat doar de catre specialist.

Recuperarea postoperatorie este imediata, exciziile in general se practica sub anestezie locala, drept urmare nu ramaneti internat si va puteti relua activitatea zilnica, respectand recomandarile medicului de reevaluare, monitorizare si eventual genotipare/screening HPV.