Rinofima

Formatiune tumorala cutana nazala

Rinofima reprezinta cresterea in volum a nasului, incepand dinspre varful si aripile nazale si progresand catre radacina nasului. Apare cel mai frecvent in randul barbatilor, cu varsta peste 50 ani si este asociata cu acneea rozacee (eruptie rositatica ce afecteaza obrajii, fruntea si nasul).

Cauza exacta a rinofimei este inca necunoscuta. Se considera ca in aparitia ei sunt mai multi factori care determina aspectul lobulos, neregulat al nasului. Mecanismul ce sta la baza acestui aspect, este vasodilatatia superficiala neregulata de la nivelul nasului, cu aparitia unui edem cronic al dermului, inflamatia, fibroza si marirea in volum a glandelor sebacee. Toate acestea duc in timp la aspectul caracteristic al nasului cu rinofima :

  • Lobuli inegali;
  • Multiple vase dilatate situate superficial;
  • Culoare roz-rositica  a tegmentului;
  • Exces de sebum;
  • Tegument ingrosat;
  • Varf si aripi nazale marite de volum.

Aceste modificari se pot asocial cu probleme respiratorii din cauza obstructiei nazale.

Foarte rar aceste modificari pot aparea la nivelul urechii sau barbiei (menton).

In cazul in care diagnosticul nu este cert (diagnostic diferential cu formatiuni tumorale) se va preleva o biopsie in vederea stabilirii diagnosticului de certitudine.

In mod eronat, si in prezent doar cu mentionare istorica, rinofima era asociata cu alcoolismul. Aceasta asociere a condus catre stigmatizarea sociala a pacientilor cu aceasta boala.  Un studiu privind asocierea dintre rinofima si alcoolism a condus la concluzia ca pacientii nu sufereau de alcoolici, si nici nu consumau alcool regulat.

(Rhinophyma – Jake Laun, BS, Jared Gopman, BS, Joshua B. Elston, MD Michael A. Harrington, MD, Department of Surgery, Division of Plastic Surgery, University of South Florida Morsani College of Medicine, Tampa, FL, Eplasty -Published online 2015 May 1).

Intr-o proportie mica din cazuri, rinofima poate evolua catre malignizare, prin aparitia pe suprafata tegumentului a carcinomului bazocelular.

Tratamentul rinofimei cuprinde o multitudine de tratamente, in functie de marimea si localizarea excrescentei. Acesta cuprinde: excizie tangentiala, dermabraziune, criochirurgie, laser cu CO2  etc.

Interventia chirurgicala

Scopul acesteia este sa indeparteze tesutul in exces si sa restabileasca  forma naturala a nasului.

Interventia chirurgicala este realizata sub anestezie generala sau locala (pentru zone mici) si consta in excizii tangentiale ale tesutului in exces, cu modelarea nasului si acoperirea defectului fie cu o grefa de piele toata grosimea,  fie prin epitelizare per-secundam.

Anterior exciziei zona se infiltreaza cu solutie ce contine o concentratie foarte mica de adrenalina (in cazul in care nu sunt contraindicatii) pentru a putea controla sangerarea. In cazul vindecarii prin epitelizare per-secundam, excizia  nu va cuprinde baza glandelor sebacee, pentru a permite re-epitelizarea si o vindecare cat mai estetica.

Modul de acoperire al defectului depinde de suprafata excizata si de comorbiditatiile asociate.

Grefa de piele se recolteaza supraclavicular (se apropie cel mai bine de culoarea tegumentului facial), iar zona donoare se sutureaza.

Sunt necesare 7-10 zile pentru integrarea vasculara a grefei de piele sau 2-6 saptamani pentru epitelizare zonei excizare si negrefate.

Postoperator este indicat sa veniti periodic la control (toaleta, pansament, indepartarea materialului de sutura), sa incepeti sa aplicati  crema cu factor de protective solara (cel putin SPF 30), sa masati zona vindecata cu creme cicatrizante.

Desi rinofima este o conditie benigna, poate duce la deformari estetice importante, cu implicatii psihosociale importante pentru pacient. Nu trebuie neglijat riscul pe care aceasta patologie il are in asocierea cu malignitati cutanate. Desi alternativele de tratament non-chirurgicale sunt variate, acestea ofera rezultate satisfacatoare in cazurile incipiente de rinofima. Tratamentul chirurgical ramane singura optiune pentru nasul voluminos, lobulos si inestetic.