Tumora cu celule gigant a tecii sinoviale

Este a-2-a cea mai frecventa formatiune tumorala benigna de la nivelul mainii, dupa  chistul sinovial.

Isi are origine in teaca sinoviala a tendoanelor mainilor. Teaca sinoviala este o membrana extreme de subtire ce inconjoara tendoanele flexoare si extensoare.

Apare de obicei in decada 2-5 de viata si se prezinta sub forma unui/unor noduli de dimensiuni mici la nivelul fetei palmare a degetelor.

Principalul simptom este durerea ce se intensifica la miscare, precum  si cresterea progresiva a nodulului.

Cel mai frecvent loc de aparitie este la nivelul articulatiei interfalangiene distale.

Nu metastazeaza, insa are un risc foarte mare de recidiva, ce poate ajunge pana la 50% din cazuri.

Sansele de reaparitie ale tumorii sunt cu atat mai mari cu cat aceasta se afla mai aproapte de articulatia interfalangiana a policelui (degetului mare), este localizaata la nivelul articulatie interfalangiene distale, se extinde in articulatia interfalangiana/metacarpofalangiana/profund de placa volara sau cuprinderea tendonul; prezenta eroziunii osoasa pe radiografie. Recurenta apare intre 3 luni si 10 ani de la prima interventie.

Recidivele se trateaza prin excizii chirugicale.

 

Pregatire preoperatorie

Este necesar un examen local, iar pentru planificarea dimensiunilor interventiilor sunt necesare o serie de investigatii paraclinice:

  • Analize sangvine;
  • Ecografie de parti moi, ce ne arata originea si stansa legatura cu tendonul;
  • RMN;
  • Radiografie – poate arata mici zone de eroziune data de presiunea  asupra osului vecin;

 

Tratamentul chirurgical

Formatiunile extrem de mici pot fi urmarite in timp, insa in cele din urma tratamentul specific este cel chirurgical.

Interventia se desfasoara sub anestezie locala. In cazul in care sunteti anxios/anxioasa exista posibilitatea completarii anesteziei locale cu sedare intravenoasa.

Veti avea un garou hemostatic la nivelul bazei degetului sau la nivelul bratului, in functie de localizarea tumorii de la nivelul mainii.

 

Interventia are rolul de a indeparta orice fragment tumoral,  nodular sub amplificatia lupelor optice, urmand ca dupa examinare intraoperatorie sa se sutureze incizia cu fire separate. Piesa tumorala este trimise catre un laborator de anatomie-patologica in vederea examinarii sub microscop si a determinarii naturii sale.

Examen anatomo-patologic  este singurul care poate preciza natura exacta a nodulului si excluderea altor formatiuni tumorale (histiocitom fibros al sinovialei, sinovita vilonodulara pigmentara, tenosinovita localizata nodulara, sinoviom benign, xantom fibros al sinoviei – toate mentionate sunt benigne).

 

Recomandari postoperatorii

Veti urma un tratament antibiotic si antiinflamator pentru 5-7 zile.

In primele 3-5 zile veti resimti un mic discomfort local, care va fi atenuat cu ajutorul calmantelor prescrise.

Local veti toaleta cu Betadina/Clorhexidina/Rivanol/Dermobacter sau orice dezinfectant tegumentar, veti aplica crema cu antibiotic si pansament steril. Pansamentul il puteti face dumneavostra la 2-3 zile.

Indepartarea firelor se face la 14 zile de la interventie.

Evitati traumatismele locale si evitati aplicarea directa de apa peste zona suturata.