Unghia incarnata

Unghia incarnata, cunoscuta in domeniul medical sub denumirea de onicocriptoza ( in traducere greceasca “unghie ascunsa”), este o patologie frecvent intalnita in populatia adulta, activa, fiind caracterizata de cresterea si dezvoltarea marginii laterale ale unghiei in profunzimea patului unghial, perforandu-l astfel si creand o solutie de continuitate intre partile moi subcutane si mediul extern. Desi unghiile incarnate pot aparea atat la maini cat si la picioare, cel mai frecvent deget afectat este halucele (degetul mare de la picior).

Tratamentul radical al unghiei incarnate la inceputul secolului XIX.

Principalul mecanism ce sta la baza simptomelor este contaminarea microbiana a patului unghial si a structurilor subiacente, cu reactia inflamatorie si formarea unui granulom care inglobeaza marginea laterala a unghiei si amplifica procesul inflamator si infectios.

Factorii etiologici sau favorizanti ai aparitiei unghiei incarnate pot fi :

 

 

  • incaltaminte neadecvata, care preseaza degetele,
  • postura incorecta, activitatile atletice si ortostatismul prelungit,
  • modul gresit de a taia unghiile foarte scurte sau cu marginile rotunde,
  • diferite leziuni ale unghiilor sau microtraumatisme zilnice aplicate unghiilor (roaderea unghilor),
  • igiena deficitara,
  • predispozitia genetica cu forme anormale ale patului unghial,
  • diferite infectii localizate la picioare (fungice),
  • psoriasis,
  • boala vasculara periférica,
  • ihtioza,
  • scleroza tuberoasa.

Simptomatologia graviteaza in jurul durerii care, in functie de stadiul evolutiei unghiei incarnate poate fi din ce in ce mai intensa, deseori de nesuportat, fortand pacientul sa calce defectuos, sau impiedicandu-l sa stea in picioare sau incaltat.

 

In prima faza, de constituire a inflamatiei, pielea periunghial este inflamata (rosie, umflata), iar durerea apare la palpare si presiune. Daca aceast se infecteaza, durerea devine din ce in ce mai intensa, accentuata nocturn sau spontan. Uneori pot aparea secretii seropurulente si sange din leziune, iar intregul proces inflamator continua cu aparitia granulomului si a tesuturilor inflamatorii perilezional.

Preventia aparitiei unghiei incarnate se poate realiza prin igiena riguroasa a picioarelor si pedichiura corecta a unghiilor (se va evita taierea excesiva a colturilor unghiei pana “in carne”, pentru ca va exista tendinta acestora de a patrunde in patul unghial). Se va taia unghia la acelasi nivel, cu grija distantand de patul unghial colturile orientate profund.

 

Tratamentul unghiei incarnate se realizeaza in functie de stadiile de evolutie a leziunii:

 

– daca se constata aparitia unui edem, eritem (roseata) la nivelul degetului, fara aparitia colectiei purulente, se poate incerca un tratament conservator acasa prin: baie calduta a degetului in solutie de ser fiziologic si betadina diluata (10:1) timp de 20-30 minute, apoi se incearca plasarea unui splint (pansament tip atela sub marginea unghiei). Se pot folosi unguente cu antibiotic aplicate local, antiinflamatoare nonsteroidiene si aplicatii locale reci. Se recomanda purtarea de incaltari lejere  preventiv, dar si in perioada tratamentului.

– daca durerea devine insurportabila si se constata aparitia unei colectii purulente, se recomanda consultul unui medic specialist, pentru o stabili un tratament chirurgical.

 

Tratamentul chirurgical

 

Se realizeaza sub anestezie locala si consta in indepartarea marginii laterale si a coltului unghiei aflate profund impreuna cu patul unghial si radacina unghiala aferenta. Excizia se face in forma de “felie de pepene”, pana in tesut sanatos.

Se recreerea pliului unghial prin sutura tegumentara. Daca ambele borduri unghiale sunt afectate se realizeaza interventia bilateral. Daca unghia intreaga este transformata septic, medicul specialist poate decide ablatia unghiala (excizia acesteia) si reconstruirea bordurilor si patului unghial.

Interventia dureaza maxim 1 ora si veti parasi spitalul in aceeasi zi.

 

Recomandarile postoperatorii includ:

 

  • urmarea unui tratament medicamentos antibiotic si antiinflamator;
  • evitarea folosirii piciorului afectat pentru 3-5 zile, pana depasiti perioada inflamatorie;
  • toaleta locala cu betadina si aplicatii de creme cu antibiotic (acestea le  puteti realiza dumneavoastra, acasa);
  • indepartarea firelor la 14 – 21 zile de la interventie;
  • purtarea unor incaltari lejere ;
  • veti mentine piciorul afectat mai sus decat nivelul genunchiului, pentru a favoriza recuperarea.