Taifasuri – Abdominoplastia
In numarul din septembrie al ziarului „Taifasuri” vorbim desprea abdominoplastie si cum putem tonifia abdomenul pe care chirurgicala.
Ce este abdominoplastia?
Este interventia chirurgicala prin care se tonifica peretele abdominal si se elimina tegumentul in exces de la acest nivel. Se restabileste astfel o talie mai supla si un abdomen mai tonic. Aceasta interventie nu trebuie privita ca un inlocuitor al diete sau al acitivitatii fizice. Abdominoplastia nu trateaza tesutul adipos intraabdominal, ci doar pe cel subcutanat.
Care este procedura? (cum se realizează operaţia în sine)
Interventia se realizeaza in sala de operatii sub anestezie generala. Veti avea o incizie in partea de jos a abdomenului, astfel incat aceasta sa poata fi camuflata de imbracaminte. In timpul interventiei se practica ridicarea tegumentului si a tesutului adipos in exces, intarirea musculaturii abdominale prin plicatura muschilor drepti abdominali pe linia mediana si mutarea ombilicului pe masura ce pielea este coborata. Se practica foarte multe suturi pentru a alinia noul abdomen, se monteaza 2 tuburi de dren, iar la finalul interventiei incizia va fi acoperita cu adezivi chirurgicali, nefiind necesar indepartarea firelor.
Cui îi este recomandată această intervenţie?
Se adreseaza persoanelor care:
- Au avut o sarcina/sarcini ce v-au lasat cu o piele laxa, vergeturi si o musculatura abdominala slabita;
- Au slabit foarte mult in greutate;
- O data cu inaintarea in varsta, tegumentul si peretele muscular abdominal si-au pierdut tonicitatea;
- Au avut interventii chirurgicale in partea inferioara a abdomenului, ce au dus la denervarea portiunii inferioare a acestuia si pierderea tonusului muscular.
Şi bărbaţii apelează la abdominoplastie?
Da, modificarile abdomenului sunt frecvente si in cazul barbatilor, mai ales in cazul unei scaderi impresionante in greutate, inaintarii in varsata sau chiar ereditar.
Ce ar trebui să ştie pacienţii care doresc această operaţie?
Luati-va un concediu de apx 2 saptamani, timp necesar recuperarii postoperatorii.
Intrerupeti fumatului cu cel putin 2 saptamani inainte de interventie. In cazul abdominoplastiei, fumatul este total contraindicat pre si postoperator.
Există indicaţii de care ar trebui să ţină cont înainte de intervenţie? dacă da, care sunt?
- Daca luati anticonceptionale , opriti-le si folositi alte metode contraceptive, pana dupa interventie. Acest lucru este necesar pentru reducerea riscului de tromboza venoasa profunda si trombembolism pulmonar. Oprirea anticonceptionalelor se face dupa un consult cu medicul ginecolog, care v-a prescris medicamentul.
- Evitati sa luati aspirina, ibuprofen si alte antiinflamatoare non-steroidiene cu cel putin 7-10 zile inainte de interventie. Aceste medicamente pot determina sangerare in timpul si dupa interventie. In cazul in care luati alte suplimente naturale, trebuie sa le mentionati, aceste putant determina sangerare.
- Dupa ora 00:00 nu veti manca si nu veti bea nimic. In cazul in care interventia este programata dupa amiaza, nu veti consuma alimente si lichide cu cel putin 8 ore inainte de interventie.
- In ziua interventiei nu veti purta lentine de contact, unghii false/oja, agrafe, machiaj – toate acestea pot masca semne necesare urmaririi functiilor dumneavoastra vitale intraoperator si pot interfera cu unele manevre din timpul intubarii si detubarii.
- Veti ajunge la clinica purtand haine lejere, confortabile, care pot fi usor de imbracat dupa interventie.
- Asigurati-va ca aveti cine sa va transporte de la clinica in momentul externarii.
De câte feluri este? (Partiala si totala?) Cum se realizează fiecare? Ce diferenţe există între ele?
In functie de amploarea excesului tegumentar si a tonicitatii musculaturii abdominale, putem vorbii de:
- miniabdominoplastie – cand indepartam doar un surplus tegumentar, la o persoana normoponderala, ce nu necesita interventie asupra musculaturii abdominale;
- abdominoplastie cu plicatura muschilor drepti abdominali, cand prin pozitionarea unei suturi speciale se „intareste” peretele abdominal.
In cadrul interventiei de abdominoplastie se poate asocia si lipoaspiratia zonelor laterale ale abdomenului pentru a obtine un rezultat cat mai placut.
Şi anestezia este diferită?
Indiferent de tipul de interventie aleasa (abdominoplastie cu lipoaspiratie si plicatura musculaturii abdominale sau miniandominoplastie) anestezierea este generala (totala).
In momentul intrarii in sala de interventie o echipa de anestezisti (medic si asistenta) se vor ocupa de dumneavoastra: monitorizare, acces venos, calmarea si linistirea dumneavoastra, pentru ca de cele mai multe ori pacientul/pacienta are initial teama de anestezie mai mult decat de interventia in sine. Operatia incepe in momentul in care dumneavoastra sunteti complet anesteziat/a si nu veti simti absolut nimic!
Ce riscuri există postoperatorii?
Cele mai frecvente complicatii, ale oricarei operatii ample sunt: sangerarea, infectia sau desfacerea operatiei (dehiscenta).
Alte complicatii asociate abdominoplastiei:
- Vindecare intarziata
- Sensibilitate diminuata sau absenta la nivelul peretelui abdominal
- Asimetrie, prin corectia excesiva a unei jumatati a abdomenului
- Cicatrici hipertrofice sau cheloide
- Aspectul de “urechi de caine” in partile laterale ale suturii
- Hematom (colectie de sange situata sub sutura sau sau peretele abdominal)
- Tromboza venoasa profunda
Fiecare dintre ele se previne, prin masuri specifice luate pre/intra si post-operator. (exemplu: intreruperea fumatului, care intarzie vindecarea si riscul de dehiscenta; folosirea ciorapilor compresivi intraoperator pentru a reduce riscul de tromboza venoasa profunda; montarea tuburilor de dren pentru prevenirea hematoamelor etc).
Care este diferenţa între abdominoplastie şi liposucţie?
Abdimnoplastie consta in indepartarea excesului de tegumentar si tesut adipos, cu mutarea ombilicului si asocierea/sau nu a plicaturii muschilor drepti abdominali. Este o interventia mult mai invaziva decat lipoaspiratia.
Lipoaspiratia este interventia estetica ce are ca rol modelarea anumitor zone ce prezinta tesut adipos. De cele mai multe ori aceste zone sunt cele care dau cele mai mari batai de cap in diete, sau pe care le mostenim.
Se pot face împreună?
Da, este frecventa asocierea abdominoplastie cu lipoaspiratiei, atunci cand nu putem accesa anumite zone din peretele abdominal sau cand vrem sa scadem grosimea peretelui abdominal ce nu va fi excizat.
Ce indicaţii primeşte pacientul după intervenţie?
La externare veti pleca cu 2 tuburi de dren, care preiau orice exces lichidian de la nivelul abdomenului, ele vor fi indepartate in urmatoarele zile.
La 2 saptamana se indeparteaza leucoplastul chirurgical care sigilieaza suturile subcutanate si incepeti aplicarea cremelor cicatrizante.
Astfel ca din acest moment ar trebui sa va puteti relua vechile obiceiuri.
Veti purta o contentie elastic (burtiera) pentru 4 saptamani.
Alimentatia postoperatorie va fi una dietetica (fara alimente care va pot provoca greata/varsaturi, balonare sau orice disconfort digestiv) – incepeti prin a bea lichide/supe si treceti progresiv la alimente solide (iaurt, branza dietetica, legume fierte, carne fiarta/gratar etc).
Va incurajez sa incepeti mobilizarea postoperatorie, initial ridicandu-va la marginea patului, apoi facand plimbari usoarea (!Insotita/Insotit).
In cazul in care aveti dificultati in urmarea unei diete, este indicat sa primit consiliere nutritionale de la un medic avizat in urmarirea si stabilirea unei diete alimentare.
Care este perioada de refacere?
Prima saptamana va fi cea mai neplacuta. Trebuie sa mergeti cu trunchiul usor flectat pentru a nu pune presiune asupra suturilor, sa nu faceti efort, sa dormiti pe spate sau usor pe lateral. Orice neplacere fizica va fi ameliorata cu ajutorul medicamentolor prescrise la externare.
Un concediu de 2 saptamani este recomandat, pentru ca va da timp sa va vindecati fara sa supuneti presiune asupra abdomenului.
Poate face sport?
Exercitiile fizice se reiau progresiv, astfel:
- Saptaman 3-4 puteti face plimbari usoare, ciclism pe distante scurte
- Saptamanile 4-6 puteti face miscari aerobice sau innot usor, ciclism usor si plimbari mai lungi. De asemenea puteti incepe sa ridicati greutati usoare pentru brate sau picioare.
- Saptamanile 6-8 puteti incepe majoritatea tipurilor de miscari aerobice, alergat, innot sau chiar spinning. Este indicat inca sa nu faceti exercitii specifice intaririi musculaturii abdominale sau care sa supuna lusculatura abdominala unei presiuni prea mari.
- Dupa 2 luni puteti contiua reluare progresiva a activitatilor aerobice.
Atentie, inceperea efortului fizic timpuriu poate determina aparitia unei cicatrizari urate si exista riscul de rupturi tisulare (tegumentare sau adipoase)
Fiecare corp este diferit si astfel procesul de recuperare poate varia.
Care este rolul corsetului?
Scopul contentiei este de a reduce edemul, si de a favoriza contractia tegumentului. De asemenea va ajuta ca in momentul in care faceti miscari precum: ridicarea din pat/scaun sa mentina o anumita presiune la nivelul peretelui abdominal, prevenind sfasierea tesuturilor suturate.
Dacă tot a scăpat desurplusul de grăsime, cum poate pacientul să ajungă la un abdomen plat?
Abdomenul plat trebuie sa apara dupa abdominoplastie, insa efectul de lunga durata se mentine printr-o dieta alimentara echilibrata si prin activitati fizice perodice,