Microneedling – terapia de stimulare a colagenului

Este o procedura moderna ce induce formarea colagenului prin practicarea de micro-intepaturi repetitive cu microace sterile. Desi tehnica a fost descrisa prima data in 1995, abia in 2006 ea a fost perfectionata si aplicata mai usor pacientilor prin diverse dispozitive prevazute cu microace.

Acele penetreaza stratul corneum din epiderm, creand mici orificii (micro-conducte). Prin aceasta agresiune produsa tegumentului se activeaza cascada naturala de vindecare cu eliberare de factori de crestere si in final stimularea producerii de colagen si elastina in dermul papilar.

Datorita micro-conductelor produse in timpul procedurii, se pot aplica imediat dupa terapie creme si substante active ce au absorbtie sporita prin epiderm.

In urma procedurii rezulta o piele tonica, luminoasa si ferma. Reducerea cicatricilor deprimate, diminuarea ridurilor prin umplerea acestora cu colagen si elastina natural produse de pielea dumneavoastra, imbunatatirea calitatii tegumentului. Microneedling-ul poate fi asociat cu alte terapii de rejuvenare: PRP (platelet rich plasma), depigmentare, peeling chimic, etc.

Indicatii:

  • Riduri fine
  • Piele fotoimbatranita/flasca
  • Cicatrice atrofica (post-acnee, post-varicela, post-traumatica etc)
  • Alopecie,
  • Keratoza actinica
  • Melasma 
  • Vergeturi

Contraindicatii:

  • tratament cu Roaccutane (Isotretitoina) in ultimele 3 luni;
  • radioterapie in ultimul an in zona ce urmeaza sa fie tratata;
  • infecţie, afecţiune sau herpes la nivelul pielii zonei ce urmeaza sa fie tratata;
  • femei gravide/alapteaza
  • antecedente de cicatrici hipertrofice sau cheloide sau probleme de cicatrizare.

 

La ce sa ma astept in timpul procedurii?

 

In cazul fetei se realizeaza demachierea si dezinfectarea pielii, nu este necesara aplicarea cremei anestezice, decat in cazul speciale (cicatrici atrofice, ce necesita cresterea  adancamii acelor). Sunt dispozitive medicale unde nu este necesara aplicarea cremei anestezice – Nanopore Stylus 2)

 In paralel cu trecerea dispozitivului peste zona tratata, se aplica substante active din cocktail-urile medicale (factori de crestere, substante depigmentante, PRP etc)  In timpul procedurii puteti resimti un mic discomfort, dar acesta este diminuat de vibratille produse de dispozitivul de microneedling (procedura se realizeaza cu un “stilou” prevazut cu 12/36/42/nano microace sterile). Dupa procedura se aplica obligatoriu crema cu protectie solara. Durata fiecarei sedinte de microneedling depinde de zona tratata (scalp, fata, abdomen, coapsa, sold etc).

 

Recuperarea

 

Imediat dupa procedura veti avea zona tratata rosie, usor edematiata (umflata).

In primele 1-3 zile veti avea un discomfort asemanator celui resimtit in cazul expunerii prelungite la soare. Veti avea senzaria de constrictive a pielii, aceasta va fi uscata, sensibila la atingere. Pielea se va atinge doar cu maini curate, igiena zonei tratate se face cu apa si sapun cu pH neutru. Modificarile post-procedura se diminua progresiv, urmand ca la 4 zile sa dispara.

Dupa perioada inflamatorie, veti incepe sa va descuamati in zona tratata. Veti observa piele uscata si rigida, acest lucru se datoreaza incluirii celulelor superficiale ale pielii si despinderii lor.

In zilele 5-7 piele va fi complet vindecata si va puteti relua rutina zilnica a ingrijirii tegumentului.

Nu este indicat sa luati in urmatoarea saptamana antiinflamatoare, sa aplicati gheata sau Arnica, acestea interferand cu procedul natural inflamator care este normal si de asteptat dupa aceasta procedura.

Evitati expunerea directa la soare pentru 2 saptamani, se vor aplica crème cu factor mare de protective solara (peste 30 SPF).

Nu faceti sauna/jazuzzi/bai fierbinti in primele 48 ore.

Machiajul se poate aplica la minin 24 ore post-procedura.

In primele 24-48 ore dormiti pe o perna mai ridicata, pentru a diminua edemul si durerea.

Nu aplicati scrub in zona tratata, cu dorinta de a grabi eliminarea stratului descuamat – lasati ca procedul sa decurga natural si aplicati crème hidratante de cate ori simtiti nevoia.

Imbunatatirile microneedling-ului se observa continuu in urmatoarele luni. Pentru rezultate maxime se recomanda repetarea procedurii la fiecare 4-6 saptamani, ssunt necesare in medie 3-5 sedinte in functie de rezultatele observate pe parcursul planului de tratament si de zona tratata.

 

Reactii adverse

 

Microneedling este o procedura cu o rata scazuta de reactii adverse.

Cea mai frecventa reactie adversa raportata este eritemul (roseata) si iritatia. Acestea sunt tranzitorii, urmand sa dispara in urmatoarele zile.

Hiperpigmentarea este raportata in cazul persoanelor cu tenul inchis.

Cicatrici in “linii de tramvai” in cazul persoanelor care au probleme serioase de cicatrizare (istoric de cicatrici hipertrofice, cheloide – care nu au fost mentionate in timpul consultului pre-procedura). Cea mai rara reactie adversa (2 cazuri descrise in literature de specialitate) –  hipersensibilitate la materialul acelor.