Tumorile maligne cutanate

Tumorile melanocitare si cele non melanocitare sunt in prezent cele mai frecvente tumori in randul populatiei albe. Ambele tumori au o incidenta crescut, insa o rata scazuta de mortalitate. Mortalitatea scazuta se datoreaza depistarii precoce a leziunilor, zonelor usor accesibile pacientilor pentru autoexaminare, prezentarea in stadii incipiente, progresului in domeniul tratarii si prevenirii recidivelor.

Incidenta crescuta a tumorilor non-melanocitare se datoreaza unei combinatii dintre expunerea prelungita la soare, numarul mare de activitati in aer liber, modificari ale stilului vestimentar cu tendinta de a expune cat mai mult din suprafata corporala, cresterea sperantei de viata, distrugerea stratului de ozon, cauze genetice si uneori supresia imunologica.

Desi notiunea de “carcinoam” dateaza din secolul IV i.Hr. cand Hippocrate introduce acest termen, tratamentul chirurgical al localizarilor faciale exista cu 400 de ani inainte, dezvoltat de catre “medicul” indian Sushruta.

Daca in trecut tratarea acestor tumori reprezenta o problema prin lipsa asepsiei, antiseptiei, anesteziei si a unor doctori cu formare stiintifica, in prezent singurul obstacol este reprezentat de stadiul tumorii.