Carcinomul spinocelular (CSC)

Cele mai multe cazuri apar in urma expunerii la soare in randul persoanelor varstnice. Poate aparea pe orice suprafata cutanata sau mucoasa, la persoanele tinere, mai ales in randul celor cu pielea deschisa care se ard la soare. Cele mai frecvente tumori sunt in zonele expuse intens la soare, precum scalpul, fata si in special buza inferioara, urechea, limba si fata dorsala a mainii. Traumatismele repetate asociate cu anumite acupatii pot duce la aparitia carcinomului spinocelular pe alte zone.

CSC primar cutanat este o neoplazie malignă a celulelor epidermice keratinice. Spre deosebire de carcinomul bazocelular, care are un potenţial metastatic foarte redus, CSC poate metastaza şi poate creşte rapid. Trăsăturile clinice ale CSC variază în limite largi. Frecvent, CSC apare ca un nodul ulcerat sau ca o eroziune superficială pe piele sau buza inferioară, dar se poate prezenta şi ca o papulă sau placă verucoasă. Spre deosebire de carcinomul bazocelular , telangiectaziile sunt rare. Marginile acestei tumori pot fi slab delimitate şi poate să apară aderarea la structurile subdiacente. CSC se poate dezvolta oriunde pe corp, dar frecvent apare pe pielea lezată de soare (frunte, fata, ureche, scalp, gat si fata dorsala a mainii).

Un neoplasm înrudit, keratoacantomul, apare, în mod tipic, ca o papulă cu formă de dom, cu un crater central keratozic, se extinde rapid şi regresează fără terapie, de obicei. Această leziune poate fi dificil de diferenţiat de CSC.

CSC prezintă câteva forme premaligne (keratoza actinică, cheilita actinică) şi forme in situ (de ex., boala Bowen) care sunt limitate la epiderm. Keratoza şi cheilita actinică sunt papule şi plăci hiperkeratozice care apar în zone expuse la soare. În timp ce potenţialul degenerării maligne este scăzut pentru orice leziune individuală, riscul pentru CSC creşte cu creşterea numărului de leziuni. Boala Bowen se prezintă ca o placă eritemato-crustoasă care se poate transforma în CSC invaziv la aproximativ 20% din cazuri. Există controverse privind asocierea bolii Bowen cu malignităţile interne; totuşi, date recente sugerează că nu există o relaţie semnificativă când alţi factori predispozanţi (de ex., arsenic) sunt absenţi. Tratamentul leziunilor premaligne şi in situ reduce riscul ulterior de boală invazivă.

Evolutia carcinoamelor cutanate

Majoritatea carcinoamelor scuamoase sunt numai local agresive, dar pot fi vindecate prin diverse metode. SCC dezvoltat la pacienti imunodeprimati (inclusiv cei infectati cu HIV) sunt de obicei mult mai agresive. Tumori cu invazie in profunzime, slaba diferentiere, invazie perineurala si caracteristici acantolitice pot reaparea sau metastaza mai frecvent.

            Margini de siguranta inguste in timpul exciziei carcinomului sunt un alt factor de risc pentru recurente. Contextul in care apare SCC influenteaza de asemenea riscul de metastazare, exemplu : tumorile aparute pe o piele expusa permanent la soare au o rata de metastazare  mai mica de  0.5% , in timp ce, tumorile dezvoltate pe o piele ne-expusa la soare are un risc de metastazare de 2-3%. Riscul creste si in tumorile ce provin din dezvoltarea bolii Bowen, tumori de la nivelul buzei, regiunea vulvara, perineala si peniana si in ulcerele Marjolin, cicatrici radiate sau arsuri.

            Carcinoamele spinocelulare mai mici de 2 mm grosime metastazeaza foarte rar, cele intre 2-5 mm au risc intermediar de metastazare (aproximativ 5%), iar cele peste 5 mm au un risc de 20% de metastazare. Tumorile mai  mari de 2 cm in diametru reapar si metastazeaza  mai frecventi decat leziunile mici.