Ce crema cicatrizanta sa folosesc?

Procesul de vindecare dupa orice incizie la nivelul pielii, este foarte complex. Incizia, o data produsa trece prin 3 faze (inflamatorie, proliferative si de remodelare), al caror proces complet de vindecare se termina dupa 1 an.

Procesul pe care incercam sa il controlam este, asa cum ati ghicit – cel de remodelare. Este faza in care cicatricea se matureaza si ar trebuie sa devina o linie sidefie, nedureroasa la sfarsitul acestei perioade.

Cicatrizarea este un mecanism imperfect, ce are ca scop restabilirea integritatii tegumentului. Cicatricea poate lua mai multe forme, in functie de marimea, tipul agresiunii si locatia la nivelul corpului (exista zone predispose spre cicatrizari patologice: lobul urechii,  tegumentul de pe stern si de pe umar).

Cicatricile anormale pot avea o gama variata de aspecte: latite, deprimate, retractile, hipertrofie si cheloide.  Este foarte adevarat, ca modelarea cicatricii are si o component genetica, astfel, persoanele cu pielea inchisa la culoare, sunt predispuse catre formarea de cicatrici hipertrofice sau cheloide.

Pentru ca modelarea cicatricii este un proces indelungat, acesta poate fi dirijat de catre dumneavoastra – acasa! Varietatea cremelor si gelurilor  pentru modelarea cicatricilor, ne permit folosirea lor perioadica la domiciliu.

 

Creme cicatrizante cu extracte din plante

  • Extract de ceapa – datorita componentelor antiinflamatorii si antioxidante din ceapa, acestea actioneaza prin reducerea multiplicarii fibroblastilor (responsabili de producerea colagenului ), avand astfel rol in modelarea cicatricii.

Pe piata din Romania pot fi gasite urmatoarele produse: Contractubex (Merz Pharmaceuticals) , Cybela Scagel  (Bangkok Botanica) si Scar gel (Derma-E).   Ca alternative, mai exista de asemenea: Kaloidon gel (Laboratori Farmacologici Milanesi) si Erasé gel (ABCA Pharma Lab Co., Ltd.), etc

  • Aloe vera – desi este cunoscuta pentru multiplele sale proprietati antioxidante, antiseptice, analgezice si antiinflamatoare, nu exista studii clare ce demonstreza proprietatiile sale in remodelarea cicatricilor. Utilitatea acesteia este benefica in faza incipienta a modelarii cicatricii (aplicata in primele 2-4 saptamani post-operatorii) cand datorita proprietatiilor sala de hidratare mentine un mediu idela pentru a stopa producerea in exces de colagen, de catre fibroblasti si astfel devierea catre o cicatrice inestetica. Produsele disponibile sunt: Alhydran ( Bap Medical), Dacoderm (Dacia Plant), Bioaqua (Lanbena) etc.

 

Molecule de semnalizare Redox

               Aceste molecule sunt produse in fiecare celula a organismului si actioneaza ca mesager sau activator celular. Moleculele activate transmit celulelor sa produca antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi chimici care previn distrugerea celulara, insa antioxidantii nu functioneaza fara moleculele de semnalizare Redox. Astfel ca aportul exterior al acestor molecule duce catre o vindecare normala.

Utilitatea lor se gaseste nu numai in gelul aplicat local ci si in adiminstrarea lor orala.

Aplicat local, gelul ce contine aceste molecule de semnalizare Redox, asigura suportul esential pentru toate mecanismele de regenerare de la nivelul pielii.

Singurul produs existent pe piata mondiala  (inclusive in Romania) este : Renu-28 (ASEA).

 

 

Geluri siliconice

Acesta se aplica in strat subtire si prin componentele sale, raman active pentru 24 de ore.

Gelul siliconic realizeaza o pelicula la nivelul stratului superficial al pielii, mentinand cicatricea hidratata si astfel scazand productia de colagen de catre fibroblasti. Protejeaza cicatricea de invazia bacteriana si previne inducerea in exces a colagenului de catre bacterii. Inhiba factorii de crestere fibroblastici si tumorali locali, mentinand procesul de cicatrizare in limite normale. Reduce senzatia de mancarime asociata procesului de modelare a cicatricii. Astfel ca un tub de 15 g, ar trebui sa fie suficient pentru tratarea unei cicatrici de 7,5-10 cm, pentru apx 3 luni.

Produse disponibile pe piata: Regen Sil (Fiterman ), Strataderm (Stratpharma), Stratamed (Stratpharma), Bapscarcare si Scarban (Bap Medical) , Scar Estetique ce asociaza si extract de ceapa (RejuvaSil), Dermatix (Menarini), Cicalfate+ gel cicatrice (Avene) etc.

 

In concluzie…..multitudinea produselor existente ne pot bulversa si tot nu stim ce crema sau gel sa aplicam.

Cele mai bune rezultate in modelarea cicatricilor, le are gelul siliconic.

Insa o buna abordare ar fi aplicarea primului strat cu oricare dintre cele non-siliconice si masarea pana la absorbtie prin exercitarea unei presiuni usoare. Apoi aplicarea gelului siliconi in strat subtire si masare timp de 5 minute, lasand apoi gelul sa se usuce. Aplicare in paralel a cremelor modelatoare pentru cicatrice se face de 2 ori/zi pentru o perioada de 4 saptamani, urmand ca apoi sa se aplice doar gelul siliconic timp de minim 6 luni, maxim 1 an.

 

Cicatrizare frumoasa!