Designerii zonei intime

Ce viață tristă se anunță pentru bărbați: după ce aproape toate femeile au aceleași sprâncene, buze și sâni, iată că vine rândul zonei genitale. Să fie personalitatea singura care mai poate face adevărată zicerea că fiecare femeie e unică?

Am stat de vorbă despre labioplastii cu Dr. Cristina Berbecar-Zeca, Medic Specialist în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă la Clinica ZETTA.

Catchy: Statisticile date publicității de Societatea Americană a Chirurgilor Plasticieni arată că numărul femeilor care își doresc estetizarea zonei genitale (labioplastii) este în creștere – în America, în 2018, se făceau 10.000 de astfel de operații. Avem date despre cât de mare este cererea în România?

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Deși în Statele Unite intervenția de labioplastie este cu 39% mai ridicată comparativ cu anul 2016, în România nu există o statistică centralizată privind acest tip de intervenție.

Catchy: Cât de mare este cererea în clinica ZETTA?

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Labioplastia nu este o intervenție foarte frecventă, atunci când o comparăm cu alte intervenții estetice (augmentare mamară, mastopexie, liposucție etc).  

Catchy: Cine sau ce credeți că pune de o vreme o presiune atât de mare încât femeile își doresc să atingă perfecțiunea până și în zona genitală?

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Pacientele care vin la consult pentru această intervenție nu caută perfecțiunea în niciun fel. Este dovedit că mass-media influențează cererea pacienților pentru un anumit tip de intervenție și procedură, însă dorințele pacientelor pentru labioplastie sau vaginoplastie nu întrunesc neapărat acest criteriu. Indicația operatorie se stabilește după ce discut cu pacientele despre motivele ce le-au determinat să aleaga acest retuș corporal și criteriile medicale care impun aceasta intervenție.

Catchy: Există un ideal de frumusețe, standarde pentru estetica acestei zone? Ce înseamnă normal? Am citit despre cazul extrem al unei tinere de 32 de ani care a cerut un „perfect Barbie vagina”.

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Nu există niciun ideal de frumusețe, vulva fiecărei femei este unică, iar diferențele constituționale sunt așa de variate, încât foarte greu găsim două paciente la fel. Deși există clasificări ale labiilor (mici) hipertrofiate, care pot merge de la proeminența acestora de 2 cm până la peste 6 cm, „normalul” este dat doar de confortul pacientei.

Catchy: Această chirurgie plastică a zonei intime nu ar trebui văzută ca un tratament care are, ca orice alt tratament, indicații pentru niște simptome anume? Femeile care nu au acele simptome n-ar trebui să-și dorească acest tratament doar de dragul aparenței. Pe câte le refuzați? Unele clinici din străinătate ajung la 1 din 4 sau chiar 1 din 3 paciente.

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Există criterii și simptome bine definite pentru această intervenție, iar acestea sunt:

▪Îmbunătățirea aspectului zonei, în special atunci când pacienta poartă costum de baie sau îmbrăcăminte mulată;
▪Eliminarea disconfortului în timpul actului sexual (durere, iritație sau tumefiere);
▪Eliminarea disconfortului în timpul activităților fizice (jenă, durere).

Labioplastia rămâne o intervenție pe care multe paciente o ascund prietenilor sau chiar familiei, din simplu motiv că nu le este înțeles disconfortul și consideră  intervenția “un moft”. Femeia care se prezintă la consult este extreme de sigură pe ea și cu motive clare de operație, astfel că refuzul este extreme de rar.

Catchy: Când se recomandă o labioplastie (a labiilor mici sau mari) și când, o vaginoplastie?

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Labioplastia este intervenția pentru corecția labiilor mici și se recomandă atunci când, din cauza dimensiunilor acestora pacienta resimte disconfort funcțional (mers, cicling etc) sau sexual. Intervenția constă în excizia unei porțiuni din labia mică, urmând una din tehnicile chirurgicale, cea mai potritiva dorințelor și constituției pacientei.

Indicația operatorie a labiilor mari apare atunci când acestea sunt slab dezvoltate sau prezintă dimensiuni prea mari. Intervențiile constau fie în umplerea lor cu grăsime recoltată de la pacientă, fie în excizia unei porțiuni din acestea.

Vaginoplastia (colporafie posterioară) este procedura chirurgicală menită să îngusteze vaginul prin sutura parțială a acestuia. Indicația de vaginoplastie se pune atunci când din cauza laxității vaginale (apărută post-partum, odată cu înaintarea în vârstă sau după intervenții în zona genitală) pacienta relatează “scăparea tamponului vaginal” sau disfuncție sexuală. Indicația de vaginoplastie trebuie însă coroborată cu excluderea altor probleme ginecologice (cistocel, tumori, retracții).

Catchy: Riscurile pe înțelesul tuturor.

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Riscurile includ: sângerare, infecție, hematom, scăderea sensibilității labiale și vaginale, desfacerea suturilor, cicatrici hipetrofice, durere în timpul actului sexual, hipercorecție/subcorecție.

Catchy: Ce se întâmplă cu senzitivitatea acestei zone erogene, se conservă integral? Pe de altă parte, se poate îmbunătăți calitatea sexului? După câtă vreme se consideră vindecată zona?

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Într-un studiu publicat în 2018  privind nivelul de satisfacție al femeilor după labioplastie, s-a arătat că:

– 96% dintre pacientele operate sunt satisfăcute de aspectul zonei genitale,

–  s-a îmbunătăți sensbilitatea labială,

–  s-a îmbunătățirea funcția sexuală,

–  a crescut frecvența și a intensitatea orgasmului.

Labioplastia și vaginoplastia sunt intervenții care cresc încrederea în sine și evident în desfășurarea actului sexual.

Dintre complicațiile sexuale acestor intervenții (labio și vaginoplastie) se menționează: diminuarea senzațiilor sexuale, diminuarea sensibilității labiale, durere în timpul actului sexual.

Vindecarea apare încă din săptămâna a doua, când se remit edemul și echimozele, iar firele rezorbabile încep să se dizolve. Interdicția pentru actul sexual vaginal este între 4-6 săptămâni, pentru a da timp mucoasei să se vindece.

Catchy: Când 70% dintre femei nu au cunoscut orgasmul, nici la 18 ani, nici la 40 și 1-2 nașteri la activ, vedeți vreo legătură cu aspectul zonei genitale feminine și simțul estetic foarte dezvoltat al partenerilor, ori mai degrabă cu priceperea și interesul lui pentru un sex echitabil?

Dr. Cristina Berbecar-Zeca: Nu consider că există vreo legătură între obținerea orgasmului și modul în care arată organele genitale externe (dacă excludem malformații, tumori, cicatrici post-traumatice sau post-operatorii). Intervențiile estetice în această zonă pot crește încrederea de sine a unei femei, dar nu vor rezolva probleme de ordin sexual dintre parteneri.

Sursa: https://www.catchy.ro/designerii-zonei-intime/159471