Abdominoplastia

Este interventia chirurgicala prin care se tonifica peretele abdominal si se elimina tegumentul in exces de la acest nivel.  Se restabileste astfel o talie mai supla si un abdomen mai tonic. Aceasta interventie nu trebuie privita ca un inlocuitor al diete sau al acitivitatii fizice. Abdominoplastia nu trateaza tesutul adipos intraabdominal, ci doar pe cel subcutanat.

Cine poate apela la abdominoplastie?

Interventia se adreseaza persoanelor cu abdomen lax sau care prin greutatea sa creaza un pliu deasupra pubisului, existand riscul unor infectii de pielii si a unei calitati scazute a vietii.

Sunteti candidata/candidat la aceasta operatie daca:

  • Ati avut o sarcina/sarcini ce v-au lasat cu o piele laxa, vergeturi si o musculatura abdominala slabita;
  • Ati slabit foarte mult in greutate;
  • O data cu inaintarea in varsta, tegumentul si peretele muscular abdominal si-au pierdut tonicitatea;
  • Interventii chirurgicale in partea inferioara a abdomenului, ce au dus la denervarea  portiunii inferioare a acestuia si pierderea tonusului muscular.

Sunt necesare investigatii inainte de interventie?

Da, pregatirea pre-operatorie include un set complet de analize sangvine:

  • Hemograma
  • Coagulograma
  • ALT, AST, creatinina, uree, glicemie
  • Grup si Rh sangvin
  • Marker virali heptatita B si C
  • Marker virali HIV, 

Precum si o evaluarea ecografica  a peretelui abdominal, pentru a exclude/confirma o hernie/eventratie.

Investigatiile paraclinice pot varia in functie de patologiile asociate  care vor fi discutate in cadrul consultului.

Interventia chirurgicala

Dupa un consult detaliat privind probleme de sanatate, alergii, istoricul chirurgical si asteptarile dumneavoastra se trece la marcarea reperelor intre care se practica excizia tegumentului in exces. Se realizeaza poze pre-operatorii in diferite incidente si apoi sunteti condusa/condus catre sala de interventii. Veti fi asezata/asezat pe masa de operatii, unde o echipa de anestezisti (medic si asistenta) se vor ocupa de dumneavoastra. Interterventia chirurgicala incepe in momentul in care dumneavoastra sunteti complet anesteziat/a si nu veti simpti absolut nimic!

Veti avea o incizie in partea de jos a abdomenului, astfel incat aceasta sa poata fi camuflata de imbracaminte. In timpul interventiei se practica ridicarea tegumentului si a tesutului adipos in exces, intarirea musculaturii abdominale prin plicatura muschilor drepti abdominali pe linia mediana si mutarea ombilicului pe masura ce pielea este coborata. De foarte multe ori, abdominoplastia se asociaza si cu lipoaspiratia tesutului adipos abdominal sau de la nivelul flancurilor (“manerele dragostei”).

Se practica foarte multe suturi pentru a alinia noul abdomen, se monteaza 2 tuburi de dren,  iar la finalul interventiei incizia va fi acoperita cu adezivi chirurgicali, nefiind necesar indepartarea firelor. 

Veti fi transportata/transportat in salon, avand in jurul abdomenului o centura elastica.

Care sunt complicatiile interventiei?

Cele mai frecvente complicatii, ale oricarei operatii ample sunt: sangerarea, infectia sau desfacerea operatiei (dehiscenta). 

Alte complicatii asociate abdominoplastiei:

  • Vindecare intarziata
  • Sensibilitate diminuata sau absenta la nivelul peretelui abdominal
  • Asimetrie, prin corectia excesiva a unei jumatati a abdomenului
  • Cicatrici hipertrofice sau cheloide
  • Aspectul de “urechi de caine” in partile laterale ale suturii
  • Hematom (colectie de sange situata sub sutura sau sau peretele abdominal)
  • Tromboza venoasa profunda

Fiecare dintre ele se previne, prin masuri specifice luate pre/intra si post-operator. (exemplu: intreruperea fumatului, care intarzie vindecarea si riscul de dehiscenta; folosirea cioprapilor compresivi intraoperator pentru a reduce riscul de tromboza venoasa profunda; montarea tuburilor de dren pentru prevenirea hematoamelor etc). 

 

Recuperarea

Prima saptamana va fi cea mai neplacuta. Trebuie sa mergeti cu trunchiul usor flectat pentru a nu pune presiune asupra suturilor, sa nu faceti efort, sa dormiti pe spate sau usor pe lateral. Orice neplacere fizica va fi ameliorata cu ajutorul medicamentolor prescrise la externare.

La externare veti pleca cu 2 tuburi de dren, care preiau orice exces lichidian de la nivelul abdomenului. Ele vor fi indepartate in urmatoarele zile.

La 2 saptamana  se indeparteaza leucoplastul chirurgical care sigilieaza suturile subcutanate si incepeti aplicarea cremelor cicatrizante.

Astfel ca din acest moment ar trebui sa va puteti relua vechile obiceiuri.

Veti purta o contentie elastic (burtiera) pentru 4 saptamani.

In cazul in care aveti dificultati in urmarea unei diete, este indicat sa primit consiliere nutritionale de la un medic avizat in urmarirea si stabilirea unei diete alimentare.

 

Rezultatul este de durata foarte lunga cu mentinerea unei greutati normoponderale in tot acest timp. Este important sa aveti o dieta echilibrata – in caz contrar rezervele adipoase de refac!