Acidul hialuronic si antidotul lui : Hialuronidaza

Ce sunt fillerele?

Filler poate fi denumirea oricarei substante care poate fi injectata in diferite straturi ale pielii si chiar supraperiostal (deasupra planului osos) pentru a imbunatati conturul zonelor de interes si pentru a recrea proportiile frumusetii.

Ele difera in functie de compozitie, timp de resorbtie, reactii locale si efectul de modelare a zonelor injectate si astfel se preteaza pentru diferite zone, precum : buze, riduri fine sau adanci, pometi, barbie, conturarea mandibulei, decolteu, etc.

            Cel mai des folosit filler, cel mai bine cunoscut si cel care are o compozitie naturala, favorizand resorbtia in timp, este acidul hialuronic. Acidul hialuronic este, astfel, cel mai sigur filler si cu cele mai putine reactii adverse, in mare parte reversibile.

 

Cand apar nemultumirile?

In primele ore (24-48 h) inflamatia postinjectare alaturi de anestezicul local, mareste excesiv forma zonei injectate, astfel incat buzele (de exemplu) vor aparea mult mai mari decat forma lor finala. Este normal! Pot aparea si mici hematoame care se pot trata local cu Allegel/Arnigel + gheata si prin masaj periodic. In principiu, acidul hialuronic se resoarbe in timp (in medie la 6-12 luni), dar daca pacientul nu doreste amanare, se poate trata dupa prezumtiva forma finala (dupa ce s-a asezat filler-ul).

ATENTIE : Daca in primele minute de la injectia cu acid hialuronic pielea din jur incepe sa se faca alba, apoi variaza catre culori mov si negru, este o urgenta medicala – caracterizata prin ocluzia (astuparea) unei artere importante din teritoriul injectat, iar pacienta trebuie sa se prezinta de urgenta la medic pentru a i se injecta antidotul : Hialuronidaza enzima care topeste fillerul si deblocheaza artera respectiva. Riscurile sunt enorme: de la necroze tegumentare extinse, pana la disfunctinalitatea unui organ, in functie de zona si cantitatea injectata.

ATENTIE: Daca dupa injectare in zone periobitale, glabelare sau la nivelul dorsum nasi, vederea se incetoseaza, sau chiar se pierde, este o URGENTA medicala si necesita tratament imediat!

 

Cum ne dam seama de complicatiile fillerelor?

Dupa remisia edemului postinjectional, daca volumul sau conturul zonei injectate are un rezultat nedorit (buzele sunt prea mari- inestetice, pometii mult prea voluminosi, sau de forme ciudate, etc) se poate aplica tratamentul cu hialuronidaza “enzima care topeste” excesul.

Daca dupa cateva luni, apar la nivelul buzelor granuloame, noduli, asimetrii, se poate apela la tratamentul cu hialuronidaza, coroborata sau nu cu un tratament cortizonic local, pentru remisia inflamatiei sau fibrozei cronice, la indicatia medicului, urmand ca mai apoi, dupa stabilizarea procesului inflamator, continuarea remodelarii zonelor  intr-un mod cat mai natural si placut!