Estetica Frumosului

Percepția oamenilor despre medicii plasticieni este foarte diferită astăzi de ceea ce s-a dorit a reprezenta. Pacienții care veneau la clinicile de acest gen erau oameni cu traume fizice cum ar fi cancerul mamar, tumori de piele, arsuri și sechele postcombustionale, malformații congenitale sau chiar intervenții chirurgicale anterioare eșuate. Cu timpul însă, estetica a început să însemne vulgaritate, și astfel din Estetica Frumosului, a devenit Estetica Trivialitatii.

Practic cu mare drag meseria pe care mi-am ales-o, și consider că procedurile pe care le aplic evidențiază și accentuează trăsăturile umane. În viziunea mea, exagerarea atât de expusă în zilele noastre ne altereaza perceptia despre ce înseamnă frumos. În spatele oricărei dorințe de a apela la chirurgia estetică există o nevoie, o încercare pentru dezvoltarea încrederii în sine.

Pacientele mele care doresc o schimbare îmi spun sincer că nu încearcă să arate ca acum zece ani, ci să se simtă ca acum zece ani. Timpul nu poate fi recuperat, scurtat sau oprit, prin urmare îmbătranirea este necesară pentru corp. Realitatea fizică din păcate ne alterează tuturor percepția despre îmbrătranire, făcându-ne să credem din ce în ce mai mult în ‘tinerețe fără bătrânețe’.

Întotdeauna îndrum pacientele mele să se gândească bine înainte de orice alegere, mai ales când e vorba de modificări majore ale conformației lor, și le sfătuiesc să își adreseze următoarea întrebare: Mă va ajuta transformarea fizică să îmi recapăt încrederea?

Una dintre cele mai discutate intervenții este cea a chirurgiei sânului. Mentalitatea majoritară este ‘operația de sân urmează să îmi mărească considerabil bustul’. După părerea mea, sânii nu sunt neaapărat o componentă a frumuseții, ci a femininății. Dorința de a apela la o intervenție chirurgicală pentru sâni nu trebuie să aibă ca scop mărirea exagerată, ci refacerea si evidiențierea.

Spre exemplu, foarte multe femei se confruntă cu lăsarea sânilor după o naștere, iar decizia de a face o intervenție chirurgicală pentru ca sânii să își recapete forma de dinainte poate ajuta corpul în toate aspectele sale, poate face viața pacientei mai bună.

Frumusețea reală rareori se mai promovează, iar șabloanele sunt foarte frecvente. Oamenii distorsioneaza percepția oamenilor despre frumusețe. Întotdeauna aleg să intru în sala de operație pentru un scop nobil si matur, cel de a ajuta, reface și evidenția și nu de a participa la crearea unui alt șablon.

Nu practic vulgaritatea în viața mea personală, si cu siguranță nu o practic ca medic. Cred în estetică ca o alternativă însușita, unde măsura devine cel mai important îndrumar.