Interviu de suflet pentru Medijobs
In luna noiembrie am avut placerea sa colaborez cu echipa Medijobs pentru un interviu, despre una din marile mele pasiuni – Chirurgia Plastica.
Aveti mai jos articolul, precum si link-ul interviului de pe Medijobs:
1. Chirurgie plastica sau Microchirurgie reconstructiva? Care domeniu va place mai mult si din ce motiv?
Microchirurgia nu poate exista fara chirurgie plastica, astfel ca prima este doar o completarea a tehnicilor chirurgicale reconstructive, care se pot finaliza in cazuri foarte complicate prin tehnici de microchirurgie. Ambele imi plac la fel de mult, desi trebuie sa recunosc ca exista o pasiune pentru microchirurgie, pe care am capatat-o in rezidentiat si de care inca ma simt atasata. Consider ca microchirurgia este “the state of the art” pentru un chirurg plastician.
2. Sunteti un medic aflat la inceput de parcurs de cariera profesionala. Care sunt cele mai frumoase amintiri din perioada rezidentiatului?
Rezidentiatul este o perioada extrem de utila in dezvoltarea oricarui medic, cu partile sale bune si rele. Cele care conteaza in cele din urma sunt evenimentele sau amintirile frumoase, iar pentru mine aceste amintiri sunt legate de echipele alaturi de care am colaborat pe tot parcursul rezidentiatului, colegi alaturi de care am legat prietenii sau mi-au devenit mentori.
Am amintiri frumoase ale cazurilor complexe de trauma care, de cele mai multe ori, implicau microchirurgia, iar reusita cazurilor era o satisfactie pentru toata echipa operatorie, am amintiri ale garzilor in care ne strangeam in jurul unei cine improvizate si luam o pauza de la ritmul alert dintr-un spital de urgenta. Si nu in ultimul rand sunt toate cunostintele medicale chirugicale pe care le-am insusit intr-un mediu academic foarte bun.
3. Exista o prejudecata ca un medic tanar poate fi mai putin experimentat decat unul in varsta. Ce parere aveti in acest sens?
Este foarte adevarat ca experienta vine in timp. Acest “timp” cuprinde ritmul fiecaruia de pregatire, participarea intensa la munca din spital/clinica, implicarea in cat mai multe interventii intial ca observator, apoi ca ajutor, ca in cele din urma ca si coordonator al interventiei si bineinteles stagiile de pregatire din alte centre universitare sau tari. Definitia cuvantului “experienta” nu include si varsta. Nu consider ca varsta trebuie sa fie reperul pentru experienta, iar ca incurajare pentru colegii care se simt stigmatizati de varsta lor, cred ca ar trebui sa foloseasca acest lucru in beneficiul lor – sunt tineri si au toata viata inainte pentru perfectionare.
4. Considerati ca in domeniul dvs. de activitate va avantajeaza faptul ca sunteti femeie? V-ati simtit vreodata discriminata?
Consider un avantaj a fi chirurg plastician si femeie, din mai multe puncte de vedere: aceasta specialitate este o chirurgie a detaliului, finetii si rabdarii, daca ne referim la partea estetica unde majoritatea pacientilor sunt femei, empatia creata intre pacienta si femeia chirurg este deosebita, pentru ca intelegem nevoile si nemultumirile fizice.
In ultimii ani, chirurgia plastica a fost aleasa ca si specialitate la examenul de rezidentiat predominant de catre sexul feminin, astfel ca nu putem vorbi de discriminare in cazul chirurgiei plastice.
5. Ati avut contact si cu sisteme medicale din strainatate. Care au fost cele mai importante invataminte pe care le-ati dobandit de la fiecare tara in parte?
Experienta din strainatate m-a ajutat sa inteleg diferentele si asemanarile dintre sistemul medical din Romania si cel al tarilor vizitate. De asemenea, am invatat ca performanta poate fi realizata cu succes si in Romania, ca oamenii au nevoie de medici care sa ii asculte si sa le vorbeasca pe intelesul lor, ca investitia in aparatura medicala pentru diagnosticare si tratament este importanta, ca nu este nicio rusine sa ceri sfaturi si sa indrumi pacientul spre un coleg specializat intr-o anumita problema. Am invatat ce inseamna o echipa operatorie, in care fiecare actiune, oricat de marunta ar parea, ajuta la eficientizarea interventiei chirurgicale. Invatamintele au culminat cu tehnicile chirurgicale deprinse.
6. In ce medici aveti cea mai mare incredere (din punctul de vedere al calitatilor umane)? Dar cea mai mica?
Medicii care imi inspira cea mai mare incredere sunt cei care, in primul rand, zambesc pacientului si au o vorba buna sa le spuna. Din pacate zambetul nu este nimic, daca pregatirea profesionala nu este la acelasi nivel.
In ceea ce priveste neincrederea, ea apare atunci cand, dupa mai multe experiente colaboratorii, am constatat ca nu sunt capabili sa arate macar una din calitatile pe care le apreciez la colegii mei: umanitate, seriozitate, profesionalism.
7. Sunteti implicata si in actiuni caritabile ale asociatiei care exista in clinica unde lucrati. Povestiti-ne un caz medical care v-a impresionat.
Intr-adevar, in cadrul Clinicii Zetta realizam interventii caritabile pentru persoanele ale caror probleme nu au putut fi rezolvate intr-un spital de stat sau necesita interventii complexe de reconstructie. Fiecare caz are dramatismul sau, insa cazul care m-a indurerat cel mai mult a fost cel al unei fetite venita in clinica cu multiple cicatrici post-combustionale pe aproape intreg corpul, dupa ce, in timpul unui gratar cu familia, rochita ei (confectionata dintr-un material inflamabil) s-a aprins de la o scanteie. Acele cicatrici erau marturie a chinului pe care acest copilas l-a indurat in timpul fiecarei miscari sau pansament, a suferintei parintilor, dar si reusita supravietuirii in mainile unei echipe foarte bine pregatite de plasticieni.
8. Care sunt, din punctul dvs. de vedere, valorile sau principiile dupa care trebuie sa se ghideze un chirurg plastician?
In primul rand sa nu uitam juramantul depus la absolvire: primum non nocere! Chirurgul plastician trebuie sa isi respecte pacientii, astfel se respecta pe sine; sa nu depaseasca limitele eticii, a frumosului si sa nu devina triviali. Toate aceste pareri sunt exprimate pe blogul meu, in articolul numit “Estetica frumosului”, ce incearca sa infraneze aceste devieri ale chirurgiei estetice.
9. Medicina presupune invatare continua. La ce resurse apelati pentru a va metine informata?
Resursele mele sunt toate articolele de chirurgie plastica pe care le primesc online periodic, congresele online (in aceasta perioada), internetul si discutiile cu colegii.
10. Exista vreun tip de interventie chirurgicala pe care ati refuza-o fara sa stati pe ganduri? Daca da, din ce motive?
Singurele interventii pe care le-am refuzat au fost cele ale pacientelor pe care nu le consideram candidate la operatie. O sa va dau si 2 exemple: pacienta care isi doreste abdominoplastie, este fumatoare, supraponderala, are o dieta dezechilibrata si nu doreste sa faca nicio modificare a stilului de viata, insa vrea sa se opereze.
Pacienta minioana, slabuta, ce isi doreste augmentare mamara, insa pentru ca unei prietene i s-a pus un implant mare, doreste si ea unul la fel de mare; dimensiune a implantului ce depaseste intervalul de volum admis pentru ea. As refuza o interventie atunci cand constat ca nu pot realiza o colaborare intre mine si pacient/pacienta.
11. Ce interventii chirurgicale v-ar placea sa realizati in urmatorii 5 ani si nu ati reusit inca?
Obiectivele mele operatorii pentru urmatorii 5 ani vizeaza interventiile ample de reconstructie dupa defecte importante, rezectii oncologice sau malformatii congenitale grave. Asa cum spuneam mai sus, consider ca aceste operatii de redare a normalului definesc cu adevarat un plastician.
12. Ce sfat ati putea oferi unui medic aflat in perioada de rezidentiat? Ce ar trebui sa stie inainte de a-si alege specialitatea?
Specialitatea ne-o alegem inca de la terminarea facultatii, in urma concursului de rezidentiat. Cei mai multi dintre noi avem o inclinatie catre o arie restransa de specilitati (medicala, chirurgicala, pediatrica, sa aiba sau nu contact foarte intens cu pacientul etc). Ii sfatuiesc pe colegii mei mai mici, care sunt indecisi in alegerea unei specialitati, sa faca voluntariat in cadrul unei sectii spre a carui specialitate inclina.
Sfaturile mele catre orice coleg rezident includ: participarea intensa la activitatea din clinica, efectuarea de garzi, participarea cu lucrari la congrese, redactarea de articole si, obligatoriu, participarea la stagii de pregatire in strainatate.