Rasul gingival

Rasul este considerat cel mai placut si cea ma complexa expresie facial.  Prin ras exprimam cea mai frumoasa traire a nostra – bucuria.

Rasul depinde de 3 componente: dintii, gingiile si buzele.

Un ras atractiv se cosidera ca trebuie sa expuna 3 mm din gingia arcadei superioare. Aceasta distanta se masoara in timpul rasului si reprezinta limita dintre partea inferioara a buzei superioare si marginea superioara a incisiviilor.

Atunci cand expunerea gingiei reprezinta un motiv de stres sau de limitarea a rasului/zambetului exista un mijloc pentru tratarea acestei probleme: toxina botulinica.

Aceasta se foloseste ca tratament temporal in rasul gingival, care este cauzat de hipertrofia ridicatorului buzei superioare, ridicatorului buzei superioare si aripii nasului si muschiului zigomatic mic.

Toxina botulinica este o bacterie izolata din Baccilus botulinum inca din 1897, insa intrata in uz cosmetic in 1990.  Toxina botulinica inhiba transmiterea impulsului nervos catre fibrele musculare scheletice,  determinand o paralizie temporala a fibrelor musculare injectate.

 

La ce sa ma astept?

Procedura se realizeaza in cabinetul de constultatii, dupa o discutie detaliata privind eventuale probleme de sanatate, asteptari si tratamente efectuate.  Injectarea se realizeaza  cu un ac foarte mic (4 mm) in dreptul aripilor nazale. Disconfortul resimtit este minim, aceasta poate fi anulat prin aplicarea unei creme cu anestezic pre-injectare. Posibilele reactii adverse ce pot aparea dupa injectare sunt: minim discomfort in zona injectata, roseata in punctual de injectare,  usoara echimoza (vanataie).

La sfarsitul acesteia, va puteti reintoarce la locul de munca, fiind stiut faptul ca, injectare  toxinei botulinice este „procedura din pauza de pranz”.

Este recomandat sa nu va masati zona injectata si sa nu stati la orizontala in urmatoarele 4-6 ore dupa procedura, existand riscul migrarii solutiei injectate.

Efectul acesteia se instaleaza la 2 saptamani de la injecare si se mentine intre 4-6 luni. Intervalul acesta depinde de cat de tonica este musculatura dumneavoastra si de varietatiile anatomice.

 

Contraindicatii

  • Hipersensibilitate cunoscuta la toxina botulinica de tip A sau oricare dintre excipientii preparatului (albumina umana, clorura de sodiu)
  • Miastenia gravis
  • Sindromul Eaton Lambert
  • Infectia la locul de injectare propus
  • Scleroza laterala amiotrofica
  • Tulburari neuromusculare periferice
  • Antecedente de disfagie
  • Tratament cu aspirina

Puteti afla mai multe informatii despre toxina botulinica aici.