Chirurgia estetică

Chirurgia estetică este o ramură a chirurgiei plastice care se concentrează pe îmbunătățirea aspectului fizic al unei persoane în absența unei necesități medicale imediate. Aceasta implică intervenții chirurgicale și proceduri non-chirurgicale care au ca scop principal îmbunătățirea estetică a diferitelor părți ale corpului.

Obiectivul principal al acestui tip de chirurgie este de a aduce satisfacție și încredere în sine persoanelor care doresc să-și îmbunătățească aspectul fizic.

Există o varietate de proceduri chirurgicale estetice disponibile, care pot include:

  1. Augmentarea sânilor: mărirea sânilor prin utilizarea implanturilor mamare sau prin transferul propriului de grăsime.
  2. Reducția mamară și mastopexia (ridicarea sânilor): intervenții chirurgicale estetice care sunt efectuate la nivelul sânilor pentru a modifica dimensiunea și forma acestora.
  3. Chirurgia zonei genitale: labioplastie, vaginoplastie, lipoaspiratie zona pubiană, lipofilling labii mari
  4. Lifting facial: ridicarea și întinderea pielii feței și a gâtului pentru a reduce semnele de îmbătrânire, precum ridurile și lăsarea pielii.
  5. Liposucția: îndepărtarea grăsimii nedorite din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele, șoldurile sau bărbia.
  6. Abdominoplastia: îndepărtarea excesului de piele și a grăsimii abdominale, strângerea mușchilor abdominali și obținerea unui abdomen mai plat și mai ferm.
  7. Blefaroplastia: corectarea pleoapelor căzute sau umflate prin îndepărtarea excesului de piele și a grăsimii din jurul ochilor.

Alături de partea chirurgicală, estetica folosește și tratamente non-chirurgicale precum: toxina botulinică, acidul hialuronic, PRP (platelet rich plasma), microneedling, peeling chimic, lasere. Este important să menționez că intervențiile estetice au scopul de a îmbunătăți aspectul fizic, însă orice decizie privind intervențiile chirurgicale estetice trebuie luată în urma unei consultări detaliate care poate evalua în mod adecvat situația fiecărui pacient și poate oferi informații pertinente despre beneficii, riscuri și așteptări realiste.