Cum protejam copiii de soare?

Desi vacanta se apropie cu pasi sigur de noi, iar  activitatiile in aer liber sunt tot mai frecvente,  trebuie sa stim cum ne protejam pe noi si in special pe cei mici de soare.

Este important de stiut, ca nu exista nici o metoda de protectie solara perfecta, insa urmand cat mai multe din recomandarile pe care vi le voi da, ne asiguram ca cei mici primesc portia necesara de soare, fara sa ii punem in pericol.

  • Nu expuneti copii la soare, arsurile solare produse in copilarie, cresc sansele de melanom in viata adulta.
  • In primele 6 luni de viata este bine sa nu ii expuneti la soare pe cat posibil, nefiind indicata aplicarea cremelor de soare la o varsta asa mica

 

  • Acoperiti-i cu haine vaporoase, din bumbac, in sau materiale naturale prin care pielea copilului poate „respira”.  Folositi sepcute, palariute cu boruri largi, care sa le acopere fata si urechile.  Hainele si accesoriile le asigura o bariera pe toata durata purtarii lor si nu trebuie sa va  faceti griji ca se va sterge, precum crema solara. Data viitoare cand ii luat celui mic un accesoriu vestimentar, sa verificati eticheta,  unde trebuie sa faca referire la factorul de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete (UPF – utraviolet protection factor). Cu cat acesta se apropie de 50, cu atat protectia este mai buna.

 

  • Folositi crema cu factor mare de protectie solara , pe care il gasiti notat pe flacoanele de crema cu SPF (sun protection factor), cu cat acesta este mai ridicat cu atat mai bine.  Numarul ne indica de cate ori ne scada sansa de a ne arde, comparativ cu a nu folosi nici o crema.  Astfel ca, folosind o crema de soare cu SPF de 15 – o sa va ia de15 ori mai mult timp sa va ardeti la soare, comparativ cu a nu aplica crema. Crema trebuie reaplicata generos la fiecare 2 ore sau cand copilul iese din apa.  Crema trebuie sa aibe un spectru larg de protectie, atat impotriva radiatiilor de tip B cat si celor de tip A, si sa fie rezistent la apa ( asta nu insemna ca nu trebuie reaplicata la iesirea din apa). De asemenea exista pe piata creme de soare pentru copii cu atopii.

 

  • Cautati locuri de joaca la umbra sau plasati deasupra celui mic o umbrala, in cazul in care sunteti pe plaja. Trebuie sa stiti ca razele UV pot trece si prin umbrela, astfel ca este bine sa ii aplicati totusi si crema de soare.

 

  • Evitati expunerea la soare intre 10-16, cand soarele incepe sa atinga intensitatea maxima.

 

  • Daca va deplasati cu masina, trebuie sa stiti ca majoritatea masinilor au doar parbrizul prevazut cu filtru impotriva radiatiilor UV de tip A (cel de tip B este blocat de orice geam/sticla), astfel ca geamul din dreptul copilului sau cel din plafonul masinii, nu prezinta nici o protectie impotriva radiatiilor. Fie folositi hainute si palarie care sa ii acopere piele, fie aplicati crema cu factor de protectie, fie…aplicati film cu protectie pe geamurile masinii.