Lipofilling-ul si medicina regenerativa

Folosirea celulelor stem din tesutul adipos pentru rejuvenare

Testutul adipos este o sursa foarte buna de celule stem mezenchimale, care datorita potentialului de diferentiere, sunt extrem de folositoare in regenerarea tisulara.

Obtinerea celulelor stem se face prin lipoaspiratie si prelucrarea tesutului adipos propriu.

In componenta tesutului adipos se afla celule implicate in stimularea locala a colagenului, a aportului sangvin si a sistemului imunitar local (celule adipoase mature, fibroblasti, celule stem mezenchimale, celule ale sistemului imunitar si celule endoteliale).

Dupa prelucrarea tesutului grasos aspirat, se obtine un compus pur care se foloseste in umplerea depresiunilor faciale, corectia cicatricilor sau rejuvenare faciala prin injectarea grasimii in zone precum pometii, linia mandibulei, tample, buze etc.

Avantajele acestei proceduri constau in faptul ca este recoltat de la dumneavoastra, astfel ca este non-imunogenic si nu exista procese de respingere ale tesutului adipos, depozitele adipoase sunt multiple si regenerabile, iar procedura se poate repeata.

Ca orice tehnica, are insa si dezavantajele sale: rata de resorbtie este intre 25-80% ceea ce face ca uneori sa fie necesara repetarea procedurii. Tesutul adipos tolereaza greu lipsa de vascularizatie, astfel ca sansele sale de grefare in acea regiune depind de cat de repede se vascularizeaza.

Pentru a creste sansele de supravietuire ale celulelor adipoase, se realizeaza combinarea acestora cu PRP (platelet rich plasma). PRP-ul este obtinut din sangele dumneavoastra, care dupa recoltare trece print-un proces de centrifugare.  PRP-ul contine plachete sangvin care elibereaza factori de crestere, cu beneficii in vindecare si remodelare tisulara.

Marele avantaj al folosirii impreuna a acestor 2 tipuri de surse (tesut adipos si sange) consta in activarea celulor stem de catre PRP, stimularea formarii de noi vase sagvine pentru a scadea rata de resobtie a tesutului adipos injectat si scade timpul de recuperare.

 

 

Indicatii:

  • Piele imbatranita si lipsa proeminentelor fiziologice faciale (pometi, tample, mandibula);
  • Depresiuni inestetice (santuri nazolabiale, sanurile marionetei, cearcane  etc);
  • Ulcer atrofic (diabetic, varicos, escara);
  • Cicatrici posttraumatice/postarsura/postradioterapie;
  • Rejuvenare zona genitala.

 

Contraindicatii:

  • Malignitate (cancere);
  • Boli infectioase grave;
  • Orice problema legata de coagularea sangvina;
  • Subponderabilitate.

 

Interventia chirurgicala

Procesul de recoltare al tesutului adipos si sangelui se realizeaza in sala de interventii, in conditii de sterilitate. Interventia se poate realiza cu anestezie locala, sedare sau anestezie generala.

Preoperator se stabilesc zonele pentru recoltarea grasimii. Acestea pot fi in ordinea urmatoare: fata interna genunchi, fata laterala sold, abdomen, coapse.

Se practica incizii de maxim 0,5 cm in zonele de recoltare, prin acestea se introduc sondele de infiltratie si aspiratie. Se infiltreaza o solutie care va baloniza zona si care faciliteaza aspirarea testului adipos. Dupa aspirarea cantitatii dorite, se trece la prepararea sa in vederea injectarii.

In paralele cu acest process vi se va recolta sange intr-o eprubeta sterila, ce va fi introdusa in centrifuga. Plasma obtinuta se aspira in seringi sterile si se mixeaza cu grasimea deja purificata.

Cu ajutorul seringilor de 1 ml si a canulelor se incepe injectarea preparatului in zonele dorite.

Zona donoare se inchide cu 1-2 fire neresorbabile, iar punctele de intrare ale canulei se acopera cu un leucoplast chirurgical.

Interventia nu necesita spiralizare peste noapte, astfel ca de indata ce va reveniti din anestezie puteti parasi clinica.

 

Recuperarea

Aspectul imediat postoperator va include umflarea zonelor injectate, echimoza, supracorectie.

Supracorectia are scopul ca in timpul procesului (absolut normal) de resorbtie a grasimii injectate, efectul final sa fie cat mai aproape de dorintele dumneavoastra .

Zona donoare va fi de asemenea umflata si posibil vanata, insa aceste aspecte dispar in urmatoarele 5-7 zile.

Acasa veti urma tratament medicamentos antibiotic, antiinflamator. Veti masa zona infiltrata cu grasime, folosind Lioton gel/Alle gel. Veti dormi cu capul pe mai multe perne, reducand astfel edemul de la nivelul fetei.

Veti aplica comprese reci/geluri reci pe zonele umflate.

La 14 zile se indeparteaza firele din zonele donoare.

Va recomand un repaus de 3 zile postoperator, pana la remiterea partiala a edemului si a echimozelor.